A projekt bemutatása

Európa egyre több országában kerül a migránsok munkaerő-piaci integrációja a politikai vita és a politikai kezdeményezések fő áramába. A szerteágazó hátterű szakemberek (szakmai pályafutás - szociális munkások, oktatók, tanárok; fizetett státusú alkalmazottak / önkéntesek; vidéki / városi területek…) nem elég felkészültek ahhoz, hogy a változatos profilú (kor, nem, származási ország, nyelvek ...) bevándorlókat hatékonyan segítsék szembenézni a munkaerőpiaci kihívásokkal, különös tekintettel a nyelvi, társadalmi, szakmai, de mindenekelőtt a transzverzális kompetenciákra. A sokszínűség nagy kihívásnak bizonyul, különösen, ha a bevándorlók kulturálisan távoli területektől érkeznek, és a velük dolgozó emberek - szociális munkások, tanárok, munkáltatók és egyéb alkalmazottak - nem készülnek fel megfelelően a multikulturális környezetben való munkára.

Az ilyen munka elvégzéséhez figyelembe kell venni a bevándorlók sajátos társadalmi, kulturális és nyelvi sajátosságait. Az oktatás szempontjából (mind a gyermekek, mind a felnőttek) elengedhetetlen, hogy ezt a sajátosságot összekapcsoljuk a helyi oktatási rendszer követelményeivel.

A DiverPAss fő innovációja a releváns kompetenciastratégia fejlesztése mind az oktatók, mind a bevándorlói háttérrel rendelkező tanulók körében, kombinálva a formális / nem formális / informális tanulást egy önkéntes tapasztalaton alapuló kompetenciafejlesztés során, főként a KC2 - többnyelvű kompetencia és KC6- állampolgársági kompetencia tekintetében.

A DiverPass (Erasmus +) projektet a területen dolgozó franciaországi, lengyelországi, magyarországi és olaszországi szervezetek valósítják meg.

A projekt keretében elkészült a bevándorlókat segítő szakemberek számára készült kézikönyvünk. Innen letölthető.